Baza wyszukanych fraz
życie to stan świadomości

Temat: Chleb
... piec to przy nim są napewno haki do wędzenia, niestety nie mieliśmy termometru żeby zmierzyć jaka mniej więcej była tam temp, ale to już rozmowa na inny temat Następny wypiek planujemy......
Źródło: dwskruk.fora.pl/a/a,137.html



Temat: PROBLEM Z K750
... to jakiś miernik elektroniczny z sondą pomiarową ,ale to niedokładnie bo tu idzie dotykanie do cylindra i zapewne wzrasta błąd pomiaru. Poszukaj może takiego termometru z sondą do grilla, kuchenki, wędzarni...
Źródło: kolyaska.fora.pl/a/a,616.html


Temat: Teoria wędzenia zimnego - czas wędzenia
Dzień dobry Państwu. Póki jeszcze sen mnie nie zmógł, czatuję nad balkonową wędzarnią (szczegóły wkrótce) pilnując testowego wkładu, który wędzę na zimno przy pomocy lutownicy. Zastanawia mnie następująca kwestia: Wędzenie zimnym dymem trwa zdecydowanie dłużej, ale i daje w efekcie lepsze efekty, zarówno pod względem smakowym, jak i trwałości. Wątpliwości moje budzi powód owego długiego wędzenia. Dlaczego akurat na zimno wędzimy dłużej? ... w zwykłej suszarce do grzybów? Sprawdzałem to urządzenie susząc moją pierwszą, testową kiełbaskę (ponownie: szczegóły wkrótce) - wg termometru do wędzarni zakupionego w sklepie kolegi Miro urządzenie to osiąga temperaturę 71 stopni gwarantując przy tym stały obieg powietrza. Ponadto przepisy na wędliny traktowane zimnym dymem często wymagają wędzenia wielokrotnego, np przez trzy dni, dwa razy dziennie po 2-3h. Dlaczego wymagane są przerwy?...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3911


Temat: Wędzenie przy pomocy butli
... Mam taka wedzarke i wedzi , zreszta zdaje sie Chef Paul wrzucal na forum fotki swojej wedzarki tez na gas . Oczywiscie sa to wedzarki kompaktowe do wedzenia hobbistycznego , ale...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3516


Temat: pomocy
... łagodne ale smaczne. Problem powstał przy wędzeniu. Osuszałem w chłodnym miejscu parę godzin, potem na otwartej wędzarni pół godziny. Wędzenie właściwe wykonałem w temp. 40-60 stopni (mam termometr), przez 3 godz....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5355


Temat: Moje pierwsze, świąteczne wyroby
Witam jestem nowy mam wędzarnie kominową z zamykanym kominem ceglaną 2mx98cmx75 z 50 cm kanałem do wędzenia. Od jakiegoś czasu czytam i nie mogę zrozumieć parzyć szynki czy nie .Mam 4kg ... uzyskać wysoką temperaturę (bo jest ciężko )próbowałem wędzić kiełbasę białą surową wyszła ok. ale jak rozgrzałem wędzarnie do 50 stopni i zamknąłem komin to spada mi do 30 stopni .Pytania:Jak nagrzać,parzyć czy nie (już wyżej wspomniałem) ,jak ludzie od dawien dawna jak nie mieli termometrów dawali radę jestem zwolennikiem białe to białe a czarne to czarne .
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4657


Temat: projektowanie grilowędzarni saszy
Wędzenie przy -12 w nowej na szybko zrobionej wędzarni. Kanały są dwukrotnie i czterokrotnie załamane pod kątem 90 st. a temperaturę mogę bez problemu osiągnąć do 110 st. Żadnych skroplin, nawet na nie wygrzanej wędzarni nie zauważyłem. Rybki , boczki i szynki są super. Wędziłem też przy - 19 st bez problemu. Problemy mają tylko termometry tarczowe bo oszukuja, ale cyfrowy pozwala...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2881


Temat: problem z zalewą peklującą
do wędzarni i jeden do oparzania. tak czy inaczej znam tylko teorię i z chęcią posłucham trochę praktycznych rad
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2752


Temat: problem z zalewą peklującą
Magda, bardzo dobrze zrobiłaś, że zakupiłaś termometry! Utrzymanie właściwej temperatury w czasie wędzenia i parzenia to bardzo ważna sprawa. O ile w wędzarni można wędzić "na oko" to nawet bardzo udane...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2752


Temat: PIERWSZE KROKI
wyposażeniu będzie termometr. Higiena oczywiście też odgrywa ważną rolę!!! Pozdrawiam i zachęcam do produkowania żywności dla siebie,a na pewno przedłużysz sobie życie o ładnych parę lat.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2315


Temat: Trudny początek...??
Witamy nowego zadymiarza.Proponuję 1.wędzarnia/może być z beczki stalowej/ 2.dwa termometry/jeden z sondą,drugi w drewnianej obudowie do 100C/ 3.duży garnek do parzenie 4.siatka wędliniarska/niekoniecznie/ 5.nastrzykiwarka/ może być zrobiona z opryskiwacz ręcznego/ 6.garnek...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3428


Temat: Kiełbasa PIERWSZA w życiu :)
Kiełbasa wyszła ale konsystecja była bardzo krucha, nie przypomianła w żaden sposób kiełbas Waszych. Podałeś wynik końcowy. Czy używasz termometru do mierzenia temp. w wedzarni, wody w czasie parzenia, temp. wewnątrz...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4627


Temat: pytania przed budową wędzarni
TOSHIBA, Termometr bardzo doby i szybki, ale kropla wody na wskaźnik ciekłokrystaliczny i bum po termometrze. Mam taki. I zrobiłem bum kroplą wody. Jak myślisz czy można kontrolować proces wędzenia w...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4905


Temat: Moje wędzenie
A ja popełniłem dzisiaj kiełbaskę i indyczka. I troszkę za mocno kiełbaskę przypiekłem. Użyłem po raz pierwszy termometru elektronicznego WT-2 i jestem zawiedziony. Jak wbiłem w indyka to mi pokazało temperaturę 32 stopni (a był prosto z wędzarni). Tymczasem stary termometr pokazywał ok 55. Po ok 45 minutach na starym miałem 70 stopni a na nowym 57. Sprawdzałem również w wodzie. Normalny...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4375


Temat: Moje wędzenie
... na oko bo nie miałem termometru), szczególnie, że zaczęło pizgać i zrobił się duży ogień.. szynki i boczek wisiały na sznurkach (cienkich )przepaliły się i wpadły do beczki ale miałem tam...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4375


Temat: Przed pierwszym wędzeniem. Nowa wędzarka
Witam wszystkich. Jestem nowicjuszem i potrzebuję porady bardziej doświadczonych zadymiaczy. Planuję zakupić wędzarkę: Konstrukcja z profili stalowych-kolor czarny mat. W górnej części wędzarni znajdują się termometr i uchwyty z drewnianymi drążkami z haczykami do zawieszania produktów do wędzenia. Palenisko wykonane jest z blachy czarnej pomalowane farbą żaroodporną a pozostała część wędzarni z blachy aluminiowanej (bardzo odpornej na korozje) Wymiary wewnętrzne:wysokość użytkowa 90cm,średnica wędzarni 61cm,średnica miski wyłapującej tłuszcz 47cm. Wymiary zewnętrzne:wysokość całkowita 207cm,długość z paleniskiem 160cm,palenisko z blachy 1,5mm o średnicy 32cm i długości 40cm. Wiem, że lepiej zrobić ją sobie samemu ale nie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5838


Temat: Temperatura wędzarni
Witam, Dla mnie z kolei duża temp. w wędzarni to poważny problem (mała odległość między paleniskiem a "komorą dymową"). Po paru dobrze przypieczonych (spalonych) wędzeniach rozwiązałem go: 1. przede wszystkim zainstalowałem termometr w wędzarni, bardzo ważna rzecz, ale przeze mnie dawniej bagatelizowana 2. w związku z tym, że nie mam regulacji ciągu, zacząłem stosować krótkie polana (10-12 cm) zmniejszył się sam płomień ... wędzarnia to zwykła kuchnia, gdzie rolę komory dymowej spełnia powiększony piekarnik, Jednorazowo można uwędzić ok. 5 kg.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1839


Temat: Zmiany temperatur w czasie wędzenia
Szamot! patrząc na fotkę mogę stwierdzić że, w wedzarni była za duża wilgoć z mokrego drewna. Z pewnościa temperaturę też znacznie przekroczyłeś podczas wędzenia, bo jest na fotce bardziej grilowane niz wędzone. Każdy musi się swojego sprzetu do dymienia nauczyć. Proponuję zainstalować szybki termometr i wedzić suchym drewnem bez kory.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2981


Temat: Wędzenie-prosze o poradę.
nie udaje się. Załatwiłem ostatnio derę z worka może będzie to lepsze jako przykrycie. Przypuszczam że tata wędzi "za mocno" wszystko to bardzo spieczone kiełbasy-szynki. Nie stosuje osuszania, rozgrzewa tylko wędzarnię. Na sobotnie wędzenie będę miał już termometr pozdrawiam adam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1264


Temat: Wędzenie-prosze o poradę.
czesc adam34 moja rada przed wlozeniem do wedzarni godzine wypal ta wedzarnie z cegly tak aby cegly byly cieple,a potem mozesz zaczac osuszac pomalutku nie ogniem,jezeli bedziesz ja mial tylko rozgrzana to tak czy siak grube cegly beda sie jeszcze pocic podczas wedzenia wydalajac pare na oslonke co wplynie niekorzystnie. osuszaj przy odkrytej gorze,bez dymu z paleniska,jak kielbaske zlapiesz i oslonka zaczyna lekko szelescic to przeprowadzaj wedzenie,pod koniec zwieksz temp.lecz pamietaj kielbase wczesniej wyciag niz szynki poledwice. p.s.jak dojdziesz do wprawy to termometr bedzie zbedny,ja go mam ale tak i tak podchodze do tego sceptycznie,w pewnym momencie tak wyczujesz swoja wedzarnie ze bedziesz wedzil odruchowo na wyczucie jak kiedys mamiali tego ci zycze pozdrawiam slonecznie Marek
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1264


Temat: pierwsze parówki- wnioski i pytania
Nie mam dużego doświadczenia, ale często w jednym pęczku są jelita różnej grubości ścianek(?) Przydałby Ci się też termometr do wędzarni. Polecam- szczególnie dla Pani Prezes- parówki w jelitach baranich.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4876


Temat: Dymogenerator i wędzarnia Kolegi Borniak'a
Zakup wędzarki baaaardzo udany. No to witamy w Klubie. Mój Borniak pracuje w każdą sobotę (czasami nawet dwa wędzenia). Komora nie jest duża, ale sposobem można upchać dosyć sporo wędzonek. Mnie ... 11 kg. Podczas ostatniego wędzenia termometr zaczął mnie oszukiwać, pokazywał 40C a na oko widać było, że jest więcej. Włożyłem termometr do komory, było prawie 70C. W sobotę sprawdzę dokładniej i jak będzie tak dalej to muszę wymienić termometr. Ciekawy jestem ile Borniaków jest już u "forumowiczów". Proszę kolegów o swoje uwagi na temat tej wędzarni. Dla mnie jest idealna.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4511


Temat: Nadziewarka KaiserHoff na 3,5kg
... krakowskiej. Trochę mniej emocji byłoby w konkurencji pomiaru temperatury wędzarni bez użycia termometru. Uczestnicy dotykają ręką ściankę wedzarni i próbują określić temperaturę. Następnie zapisują wynik na kartkach, wręczają sędziemu, a ten...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=450


Temat: maszynki do mięsa
35zł ten za 12 czy to nie tandeta czy wystarczy?.3, Co zrobić na początek(bez wędzenia)coś prostego na odwage.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=945


Temat: Bla, bla, bla
Lubomierz godz. 15.35, temp. w cieniu od strony północnej na jednym tremometrze 32.8st.C na drugim 33st.C, brrrrrr, ale fajnie Tyle mam w wędzarni bez żadnego grzania , a termometr w słońcu...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5154


Temat: Termometr do pieca
kupilem ostatnio za 10 PLN termometr bagnetowy bardzo dobry do wędzarni i pieca do 300oC http://www.stalgast.com/catalog/ taki termmetr mam w planie zastosować do pieca chlebowego, który moge bezposrednio umieścić w ściance pieca, lub wkładać w otwór (bagnet) a nastepnie wyjmować, dla potrzeb wędzarni stosuje się zazwyczaj termometry bagnetowe do 100oC umieszczone w drzwiach na stałe w naszym sklepie kosztuje ok. 35 PLN...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1831


Temat: Maszyny i urządzenia, które możecie przytargac na zlot
proszę o przytarganie termometru typ "bagnetowy". Przytargam takowy... Byłam dzisiaj w MAKRO..z Mareczkiem stwierdziliśmy ,ze te pudła ze styropianu coś cieniutkie ..ale nic to jak mawiał Mały Rycerz..poradzimy sobie na swój "chłopski??? " sposób. Poza tym patrzyłam ile waży warkocz schabu..c.a 2-2,8 kg.Jeżeli sie pomieści w wędzarni to przywiozę takie dwa...chyba lepiej żeby każdy sie najadł..no nie???
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=995


Temat: [licytacja - zakończona] Instrukcja budowy wędzarni
Mam przyjemność rozpocząć dzisiaj nową aukcję. Przedmiotem jej jest oryginał instrukcji budowy wędzarni wykonany własnoręcznie przez Kolegę Pepper. Oprawiona jest przez niego w taką ramkę bez ramki (to się chyba antyrama nazywa ). Tło jest również niebanalne! Wykonane jest z tapety zdobiącej mieszkanie naszego Kolegi. Do tego, hojny sponsor, nasz Kolega Pepper dołożył, jako bonus, historyczny termometr. Służył mu on wiernie na zlocie w Purdzie podczas wędzenia. Widoczne pęknięcie szybki termometru, to "rany wojenne", bo po kolejnym okrzyku zlotowiczów: "PEPPER! WĘDZARNIA!!!" z rozpędu, termometr złośliwie zetknął się z podłożem Jednak temperaturę pokazuje prawidłowo!...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3652


Temat: Witam!
jałowcowa razem z dwoma pstrągami, które w piątek wyjątkowo na próbę uniknęły upieczenia bo gdzieś pisało że duże pstrągi można wędzić na zimno, zdalny termometr pokazuje mi 21,3 stopnia, a ja...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: Witam!
Lepiej późno niż wcale Witam wszystkich serdecznie w piękny czerwcowy poranek. W maju kupiliśmy z męzem małą wędzarnię i również w maju znalazłam tą stronę. Jest tu tyle wspaniałych rad i niecenionych pomysłów. Jesteście super ludźmi. I nawet jeżeli moje wpisy będą Was denerwować , to i tak zostanę waszym wiernym czytelnikiem. Tak wygląda ta moje wędzarnia. Ma z boku termometr a...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: [Niemcy] Schinkenspeck-przepis na rarytas
... Jak tu wędzić przy takim mrozie w metalowej wędzarni zrebkami. Toż to dopiero będzie wędzenie na zimno. Nawet się nie zastanawiam co pokaże termometr. Tak czy inaczej, wiadomo, na pewno nam...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3212


Temat: A ser???
A oto dzisiejsze serki jeszcze ciepłe. I jeszce sprostowanie co do temp. wędzenia. Rzeczywista tep. wędzenia w tym kartonie to 35*C wczoraj wbiłem termometr na ślepo no i trafiłem w serek,...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=273


Temat: Moje pierwsze, świąteczne wyroby
Witam. Golaszm, coś mi te wędzonki wygladają na trochę wyższe temperatury wędzenia jak 30-35*C w porywach do 43*. termometry masz dobre ? Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4657


Temat: Po wędzeniu-efekty.
2,5 godz. (55-65 stC) wyciągam baleron 6, szynki wędzą się jeszcze 4 godz (55-65 stC jakoś nie umiałem schodzić wędzarni po pieczeniu) 7wkładam baleron piekę go z szynką ok 30 min (80-85 st) koniec chciałem podziękować twórcom strony oraz uczestnikom forum min Markowi z Bielska oraz DZIADKOWI - super artykuły stosowałem termometr do pieczeni, wędzarni z cegły przykryta derą, drewno raczej wiśnia...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1273


Temat: Jak wykończyć krakowską w dość cienkiej osłonce
No to gratulacje koles, ale kup sobie termometr będziesz miał pewnośc i powtaarzalność wyrobu. Dzięki Termometr mam, ale nie wetknąłem w baton tylko mierzyłem temperaturę powietrza w wędzarni. Następnym razem pewno...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5792


Temat: Plany
Bardzo ładna wędzarnia -gdzie jest palenisko .Przy tego typu wędzarniach radził bym wykręcić otwory w każdej desce na termometr ( w deskach powyżej już zainstalowanego termometru ) dlatego że najwyższa temperatura będzie, przy przykrytej wędzarni, na samej górze . Pozdrawiam
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3131


Temat: Maszyny, które możecie dostarczyć na zlot
zabieram z sobą 28 haków do wędzenia ryb i termometr
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1894


Temat: Mój pierwszy raz
górnej części wędlina jest już sucha a na dole ma kropelki wody. Wtedy zamontowałem drugi termometr widoczny z boku po lewej stronie i okazało się, że różnica temperatur między dołem a ... wodzie wyszły prawie idealne no i smak jak już pisałem wspaniały. Moja prośba do fachowców od budowy wędzarni, poradzcie proszę co zrobić żeby temperatura w mojej wędzarce rozkładała się bardziej równomiernie. W tym roku raczej nie planuję już wędzenia ale na wiosnę chciałbym mieć gotowe rozwiązanie problemu. Czekam na konstruktywne porady. Pozdrawiam Marek
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1630


Temat: Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych
Dziadek, Wykład nr 2 PODSUSZANIE Przez noc nasze wędzonki troszkę podeschły ale dalej są bardzo wilgotne. Zabieramy je do naszej wędzarni kto ma blisko to mu dobrze ja muszę jechać ok. ... przygotowanie wędzarni jej rozpalenie, przebranie się i nagrzanie zajmie od 30 do 60min. Pamiętajmy że idzie lato i nie wiadomo skąd zaraz znajdą się owady również mające chęć na nasze wędzonki i trzeba je czymś zabezpieczyć. Wędzarnię mamy wyczyszczoną więc od razu rozpalamy kilka drobnych i suchych drewienek kawałek podpałki i już się nam pali ogień. Na początek spalam drobne cienkie drewno ... nie korowałem. Gdy już jest dość żaru w palenisku, dokładam grubszych kawałków i jak się rozpalą i przestaną wydzielać dużą ilość dymu, a temperatura w wędzarni jest około 45- 50 st.C, możemy wieszać do wędzarni nasze wędzonki. Po powieszeniu czeka nas najtrudniejszy okres to jest podsuszanie. W tym czasie w wędzarniach z beczki lub skrzyniowych takiej samej wielkości nie przykrywamy niczym wędzarni by był swobodny ruch powietrza w wędzarni. Gdy mamy dużą wędzarnię skrzyniową to przykrywamy ją najlepiej dopasowanymi deskami bo możemy nie uzyskać właściwej temp. zostawiając odległości między deskami 10- 15 cm ... popiołu wyląduje na naszych jeszcze wilgotnych wędzonkach ( ja mam dodatkowy obrotowy szyber przed samą wędzarnią to w razie czego zamykam i mam odcięty dopływ ciepła, w tym czasie zdejmuję przykrywę z paleniska a ogień niech sobie się pali a wędzarnia szybko i tak ostygnie bo ciepło z paleniska ma odpływ). Może się zdarzyć że nie możemy opanować temp. i jedynym wyjściem będzie wyjęcie na ten czas wędzonek z wędzarni aż się z temp. uporamy. Ogień w palenisku mamy w sam raz, wędzonki pięknie podsychają nie mamy kłopotów z temp. którą mierzymy termometrem. Co chodzi o termometry w mojej wędzarni najlepszym termometrem jest moja ręka która wyczuwa czy temp. jest dobra. Ale gdy jestem na wsi u rodziny a tam wędzarnię mają zrobioną z kręgu betonowego od studni to wędzę z termometrem – wspaniała wędzarnia ale musiałem dołożyć jej szyber przed samym kręgiem. Polecam zwykły termometr parzelniczy taki w drewnianej oprawie możemy położyć na kije i obserwować temp. a dodatkowo kładąc na kije z wędzonkami w różne miejsca wędzarni będziemy znali rozkład temp. w wędzarni i będziemy mogli trochę skorygować gorące miejsca kładąc w te miejsca paski odpowiedniej szerokości blachy na siatkę zabezpieczającą. Dobrze jest znać rozkład temperatur w swojej wędzarni bo w te miejsca o mniejszej temp. możemy wieszać polędwicę wp. by nam nie wypłynęło z ... to jeszcze poradzimy poprzez umiejętne obsuszanie ale o wiele dłuższe, najgorszym błędem jest włożenie mokrych cieknących wędzonek w nie rozgrzaną wędzarnię, od razu jej przykrycie i palenie mokrym drewnem ponieważ mokre drewno wydziela dużo smolistego dymu i bardzo nam osmoli mokre jeszcze wędzonki. Krótko mówiąc mokre wędzonki, wilgotny dym, przykryta wędzarnia, duża wilgotność, to nasze wędzonki nie wędzą się, nie obsychają tylko ... usunięcia. Nasze wędzonki pięknie podsychają, sprawdzamy czy równomiernie w całej wędzarni, jak nie to przewieszamy kije w wędzarni lub odwracamy je. Gdy brak im jeszcze z pół godziny do obsuszenia, a mamy trochę kiełbasy do wędzenia to możemy ją powiesić do wędzarni do wędzonek zachowując temp. podsuszania na 45-50 st C. Ponieważ kiełbasa krócej się obsusza to powinno nam się zegrać, że ... kije i obserwować proces wędzenia. W innych wędzarniach zasady są takie same tylko techniki regulacji temperatury inne. Oglądamy wędzonki i cieszymy się że są czyste, lekko zarumienione bo jednak w czasie ... kiełbaskę również więc zaczniemy proces właściwego wędzenia. Ale o tym później.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=358





© życie to stan świadomości Design by Colombia Hosting